Macie już wybrane zawody jakimi chcecie się zajmować w przyszłości?
Skąd taka decyzja?
Czym się sugerowaliście wybierając zawód, przyjemność, pieniądze czy może coś jeszcze?
Wolicie pracować w Polsce, czy za granicą?
A kim chcieliście być jako małe dzieci? Policjantami i modelkami? ;)
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
Podstawowym elementem, bez którego nie wyobrażam sobie mojego zawodu jest praca z ludźmi. Nie kręci mnie przesiadywanie w biurze nad sterta papierów. Z racji, że zdaję maturę z biologii i chemii to widzi mi się medycyna, psychologia, kosmetologia itp. dziedziny. Kieruję się głównie zainteresowaniami, bo nie wyobrażam sobie robienia czegoś, co nie sprawia mi zupełnie przyjemności. Pieniądze również są ważne, ale nie najważniejsze.
Wolałabym zostać w Polsce, ale jeśli otrzymałabym dobrą ofertę pracy za granicą, to pewnie zastanowiłabym się czy ją przyjąć. Jako mała dziewczynka chciałam zostać dziennikarką.
_________________ "Proszę nie mów muszę odejść, tyle jeszcze na nas czeka.
Nawet jeśli to co było już nie wróci,
nawet jeśli dziś już nic to nic nie znaczy."
Takim moim marzeniem, którego pewnie nie spełnię jest medycyna, chirurgia.
A że staram się myśleć bardziej realistycznie, to chcę być farmaceutą [ale nie tym, co siedzi w aptece i sprzedaje leki], albo biotechnologiem.
Kierowałam się zainteresowaniami. Pracować chciałabym jednak w Polsce ;)
A jak byłam mała chciałam być... nauczycielką, taką dla klas 1-3 i o lekarzu już od najmłodszych lat też myślałam ;P
_________________ `Żyj tak, aby Twoim znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz...`
Jesteśmy stworzeni z dwóch kontrastujących idei: miłości i strachu. Wybierz jedno z nich i żyj.
Axl Rose
akim moim marzeniem, którego pewnie nie spełnię jest medycyna, chirurgia.
Ja akurat chirurgiem nie chcę być, chyba że patologiem.
BlackSmile napisał/a:
A że staram się myśleć bardziej realistycznie, to chcę być farmaceutą [ale nie tym, co siedzi w aptece i sprzedaje leki]
Chyba nikt nie chce być takim farmaceutą, ale niestety trzeba liczyć się z tym, że trzeba najpierw odbyć staż, a i później wcale nie jest tak łatwo żeby znaleźć pracę gdzieś indziej.
Z racji tego, że wybrałam szkołę ekonomiczną, moją przyszłość wiążę właśnie z ekonomią. Może księgowość, może bankowość, a może jeszcze coś innego :) Kim będę w przyszłości, to się dopiero okaże. Na razie o tym nie myślę :) Chcę skończyć szkołę oraz studia. A dopiero po tym będę się zastanawiać nad zawodem.
Pamiętam, że gdy byłam jeszcze malutka, to zawsze bawiłam się z siostrą w księgową... albo pracowałyśmy w banku... Nie wiem dlaczego. Przecież nigdy aż tak bardzo mnie to nie pociągało. Zawsze chciałam bym piosenkarką i nagrać swoją płytę :) i nawet do niedawna o tym marzyłam (gimnazjum). Lecz gdy już wybrałam szkołę ekonomiczną te marzenia legły w gruzach :)
_________________ <3
... Kocham Cię już wiem
Jedno słowo, cichy szept
Kocham Cię już wiem
Jedno słowo a tyle mieści się ...
Ja chcę pracować w jakieś dużej firmie produkcyjnej i zarządzać produkcją. Już nawet mam wybrany kierunek. POlitechnika Zarządzanie i Inżynieria Produkcją.
Bardzo bym chciała wyjechać do niemiec i tam pracować.
Przy wybiorze zawodu i miejsca pracy kierowałam się przede wszystkim tym co lubie robić co sprawia mi przyjemność jak i możliwości pracy, zarobki.
W dzieciństwie zawsze chciałam być "panią z banku" i moja mama musiała mi przynosić pełno tych kwitków z banku i poczty ^^ ;P
_________________ W życiu nie ma prób, od razu zaczyna się przedstawienie. ;)
Co do pracy napiszę krótko:
Chcę pracować.
Czy w kraju, czy za granicą - nieważne (patriota ze mnie marny) ważne aby był to godziwy zarobek pozwalający na spokojne życie.
_________________ Strach przed życiem
Wzbudza niepokój
Bunt wisi w powietrzu
Śmierć będzie miała co robić
Lustra wytrzeszczą oczy
Zabić to jedyne przyjazne słowo
To jedyna niestety droga
Na odzyskanie wolności
A właśnie, że ostatnio jest duży nabór na farmaceutów i łatwo jest znaleźć pracę ;)
U mnie w mieście jest multum ogłoszeń typu "zatrudnię farmaceutę", a chętnych brak. Nie ma się co oszukiwać, raczej nikt nie marzy o staniu 8 godzin za okienkiem za minimalną pensję. Ludzie szukają lepszej pracy, albo wyjeżdżają za granicę.
nie wiem jeszcze gdzie, najpierw musze wybrać jakieś studia^^ ale chce żeby to były jakieś studia techniczne (pk lub agh), więc i praca też w jakimś zawodzie technicznym. Jeśli nie to, to praca z dziećmi. Najlepiej w przedszkolu. Moja mama jest rpzedszkolanką więc często tam jeżdzę i zajmuje się tymi maluchami i uwielbiam to^^ w ogole uwielbiam dzieci, zajmować się nimi, a one chyba lubią mnie<3
Więc zawód jakiś techniczny lub przedszkolanka;)
_________________ To nie my przychodzimy na świat, lecz świat przychodzi do nas. Urodzić się, znaczy tyle, co dostać cały świat w prezencie
heh, a ja będę naukowcem (: jak oczywiście wszystko pójdzie po mojej myśli (na razie idzie jak najbardziej). wiem, że nie będę miała problemu z tym, żeby zostać na uczelni, ale nie mam pojęcia, czy się na to zdecyduję (może przez pierwsze lata, bo chciałabym zrobić doktorat).
ponieważ specjalizuję się w genetyce i zapłodnieniach in vitro -- będę robić coś w tym kierunku, niemniej jednak planuję jeszcze techniczne studia uzupełniające na agh, bo mi się to przyda, w sumie bardziej papierek niż cokolwiek innego, ale myślę, że sobie poradzę.
czy w Polsce czy za granicą? na pewno wolałabym pracować w zawodzie, w Polsce, niż np. zarabiać o wiele więcej w Anglii na zmywaku. jednak jak będę miała możliwość wyjazdu, żeby robić coś zgodnego ze specjalizacją, to możliwe, że się zdecyduję.
od dziecka wiedziałam, że będę naukowcem (: heh, myślałam jeszcze o tym, żeby być dziennikarką, bo dobrze pisałam, przez chwilę, żeby być lekarzem -- jednak to dość podła praca w naszym kraju, niestety, więc szybko zarzuciłam tę myśl, no i jako bardzo mała dziewczynka -- oczywiście -- aktorką (bo lubiłam kółka teatralne itp.), ale szybko z tego wyrosłam.
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Idę tak raczej w kierunku pedagogiki specjanej bądź psychologii, więc napewno w pracy będę miała kontakt z ludźmi co bardzo mnie cieszy. Mogłabym pracować w jakims domu opieki, z trudną młodzieżą, mogłabym być psychoterapeutką i kto wie może kiedyś będę:) jak narazie kieruję się tylko tym żeby się po prostu nadawać i żeby to było coś co będę lubić.
A jak byłam mała to chciałam być panią adwokat:) o dziwo nie miałam takich marzeń (jak prawie wszystkie małe dziewczynki) żeby być piosenkarką bądź aktorką.
_________________ ...czasem trzeba zamilknąć,
żeby zostać wysłuchanym ...
specjalizuję się w genetyce i zapłodnieniach in vitro
Mogę zapytać jaki kierunek studiujesz? Biotechnologia czy coś innego?
Nie ma się co oszukiwać, raczej nikt nie marzy o staniu 8 godzin za okienkiem za minimalną pensję.
Farmaceuci to nie koniecznie tylko sprzedawcy w aptekach.
Za minimalną pensję? Dziewczyno zorientuj się najpierw zanim coś napiszesz. Farmaceuci właśnie zarabiają ładne pieniądze za to stanie za okienkiem i rozszyfrowywanie recept lekarzy.
Axl Rose
Nie zgadzam się z BlackSmile, ponieważ farmaceuta nie w swojej aptece zarabia normalne pieniądze. A właścieciel apteki ma kasy w brud. Więc na nic te 5 lat studiów jak można otworzyć aptekę i zatrudnić kogoś. Znajomi moich rodziców tak mają więc nie pisze tego bez pewności.
_________________ W życiu nie ma prób, od razu zaczyna się przedstawienie. ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum