Forum Młodzieżowe, wielotematyczne Strona Główna

Ogłoszenie 

Witamy wszystkich nowych userów, zapraszam do rejestracji :)

Zostań Użytkownikiem Miesiąca i zdobądź cenne nagrody:)

Poprzedni temat «» Następny temat
Zycie na kocia lape
Autor Wiadomość
buziak 
alfonsik

Buziaki: 7/3

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-05-21, 21:20   Zycie na kocia lape

inaczej zwane konkubinatem:)
co o tym sadzicie?
czy jestescie zwolennikami mieszkania ze soba ale nie brania slubu:)?
moze tak sami planujecie zyc:)?

http://forum.inastolatki.pl/portal.php
http://www.loczus.pl
Wyœlij buziaka autorowi tego posta

Aniołek 
Optymistka^^

Buziaki: 1/4

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-05-21, 21:24   

buziak napisał/a:
co o tym sadzicie?

jestem pewna, że przed ślubem chcę zamieszkać z partnerem. W inny sposób nigdy lepiej go nie poznam. Lepiej stwierdzić, czy dam rade z nim wytrzymać całe życie przed, niż po ślubie. Bo skąd mogę wiedzieć, czy to nie jest psychopata? a będąc z nim całą dobę poznam go.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

MaLLinKa 
:* Kasia :*

Buziaki: 3/1

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-21, 21:25   

Na poczatku owszem fajna sprawa, ale nie na dłuższą mete. Tak jak Aniołek napisała - najlepiej poznac taka osobe mieszkajac z nia...

dupa na kołach. 
sam sex ; )

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 17:48   

Konkubinat jest grzechem, według kościoła;)

Owszem, może mieszkanie razem przed ślubem jest dobre, bo można poznać drugą osobę dogłębniej, poznać jego nawyki i w ogóle, przyzwyczaić się do jego stylu życia, ale nie na dłuższą metę. Jeśli decyduje się na ślub, to mogę z wybrankiem trochę pomieszkać, ale w sumie i tak jestem za tym, żeby mieszkać osobno, tylko spędzać ze sobą dużo czasu i spać ze sobą. Wtedy też można poznać partnera;)

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 18:55   

Cytat:

tak jak wiele innych rzeczy ;p

MaLLinKa napisał/a:
Na poczatku owszem fajna sprawa, ale nie na dłuższą mete. Tak jak Aniołek napisała - najlepiej poznac taka osobe mieszkajac z nia...

oczywiście nie przez całe życie. Do momentu, kiedy stwierdzę, ze właśnie z tą osobą mam zamiar spędzić resztę życia.
„Kiedy idę, to idę, i tyle. (…)Bo nie żyję ani w przeszłości, ani w przyszłości. Dla mnie istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej. Jeśli kiedyś uda ci się trwać w teraźniejszości, staniesz się szczęśliwym człowiekiem.”

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-05-25, 20:31   

dupa na kołach. napisał/a:

sam konkubinat grzechem nie jest- mozna z kims mieszkasc Kosciol teo nie zabrania ale nie mozna z ta osoba podejmowac stosunkow seksualnym- bo samo wspolzycie poza lozem malzenskim jest grzechem :mrgreen:

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-05-26, 18:53   

Cytat:
sam konkubinat grzechem nie jest- mozna z kims mieszkasc Kosciol teo nie zabrania ale nie mozna z ta osoba podejmowac stosunkow seksualnym- bo samo wspolzycie poza lozem malzenskim jest grzechem :mrgreen:

ostatnio na religii się dowiedziałam, że to też jest grzechem. A wiecie dlaczego? Otóż poprzez mieszkanie z inną osobą, bez względu na to, czy są razem czy nie, możemy zgorszyć innych swoim zachowaniem. A to podobno jest grzechem ;p Głupota, no cóż.

dupa na kołach. 
sam sex ; )

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-05-26, 18:59   

Wiecie co? Teraz wszyscy na to patrzą, że to jest głupota, tamto głupota. A tak naprawdę, to my idziemy do przodu, to ludzie się zmieniają, a nie religia, bo ona zawsze zostaje taka sama. Kiedyś ludziom to nie przeszkadzało, nawet to akceptowali i się do tego stosowali. Teraz religia jest drugorzędną sprawą, nikt się z nią nie liczy:) I dlatego tak wszystko nam przeszkadza - z własnej wygody:)

Ja wiem, że mieszkanie z mężczyzną jest grzechem. Ale nie sądzę, bym grzeszyła, gdybym na studiach mieszkała ze współlokatorem w jednym mieszkaniu. Powiedzmy, z przyjacielem, nie z facetem:)

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-05-26, 19:26   

Cytat:
ostatnio na religii się dowiedziałam, że to też jest grzechem. A wiecie dlaczego? Otóż poprzez mieszkanie z inną osobą, bez względu na to, czy są razem czy nie, możemy zgorszyć innych swoim zachowaniem. A to podobno jest grzechem ;p Głupota, no cóż.

ja rozmawialam o tym z moim ksiedzem:)
i to nie jest grzech-- bo on mowil ze moga ze sobia np mieszkac para przyjaciol..i co to ma byc zgorszenie? nie;)
czytalam kiedys ze sa tzn biale malzenstwa czyli np nie maja slubu koscielnego (bo zazwyczaj sa to rozwodnicy) i zyja ze soba - mieszkaja ale nie wspolzycja i bez niczego moga przyjac komunie stwieta oraz dostac rozgrzeszenie przy spowiedzy;)

Aniołek 
Optymistka^^

1.50 Punktów
Wysłany: 2008-05-26, 19:33   

Cytat:
Wiecie co? Teraz wszyscy na to patrzą, że to jest głupota, tamto głupota. A tak naprawdę, to my idziemy do przodu, to ludzie się zmieniają, a nie religia, bo ona zawsze zostaje taka sama. Kiedyś ludziom to nie przeszkadzało, nawet to akceptowali i się do tego stosowali. Teraz religia jest drugorzędną sprawą, nikt się z nią nie liczy:) I dlatego tak wszystko nam przeszkadza - z własnej wygody:)

Tak. Kościół jest konserwatywny i to się raczej nie zmieni.

buziak napisał/a:
ja rozmawialam o tym z moim ksiedzem:)
i to nie jest grzech-- bo on mowil ze moga ze sobia np mieszkac para przyjaciol..i co to ma byc zgorszenie? nie;)
czytalam kiedys ze sa tzn biale malzenstwa czyli np nie maja slubu koscielnego (bo zazwyczaj sa to rozwodnicy) i zyja ze soba - mieszkaja ale nie wspolzycja i bez niczego moga przyjac komunie stwieta oraz dostac rozgrzeszenie przy spowiedzy;)

możliwe. Ja tam katechetą nie jestem. Napisałam, to co usłyszałam. A zresztą, ta moja babka nieco dziwna jest.

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-06, 16:34   

Aniołek napisał/a:
Tak. Kościół jest konserwatywny i to się raczej nie zmieni.

cały urok Kościoła tkwi m.in w tym że nagminnie i za wszelką cene nie dąży do nowoczesności:)
jak to robia terazniejsi ludzie;)
to w pewnym sensie urok ale może byc tez dla niektorym ograniczeniem;)

mała_czarna 

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-08, 12:17   

Nie mam nic przeciwko ludziom, którzy żyją na kocią łapę - i mi pewnie też by to jakoś specjalnie nie przeszkadzało. W końcu jeśli kogoś kocham i ktoś kocha mnie to nie potrzebuję na to papierka.
Chociaż wiadomo,że ów papierek ułatwia pewne formalności.

malynka 
wrodzone zuo.

0.00 Punktów
Wysłany: 2008-07-08, 22:18   

Nie mam planów małżeńskich .

buziak 
alfonsik

13.98 Punktów
Wysłany: 2008-07-09, 10:42   

Cytat:
Nie mam planów małżeńskich .

wogole czy w zyciu??? czy na chwile obecna:)
bo jak widze mloda jestes:):)

Zycie w wolnym nie formalnym zwiazku nie wyklucza mozliwosci zawarcia zwiazku malzenskiego nawet w kosciele:)

Buka 
I will be always...

Otrzymał 3 piw(a)

46.75 Punktów
Wysłany: 2008-11-16, 15:26   

tak jak większość wypowiadających się, sądzę że dobrze jest najpierw pomieszkać trochę z wybrnkiem, żeby po ślubie niczego nie żałować, bo nagle dowiemy się o dziwnych nawykach partnera o których pojęcia nie mieliśmy.
To jest dobre, ale nie przez całe życie. Jakby nie było to taka para żyjąca na kocią łapę rodziny tak raczej nie tworzy, można by nawet rzec że to dwoje obcych ludzi.

Odpowiedz do tematu